De waterstofleiding van Gasunie tussen Dow Benelux en Yara

Artikel Gas is Groener 13 juni 2019

10.000 ton aan Co2 en het energieverbruik van 3.000 huishoudens per jaar besparen. Dat is  het resultaat dat met inzet van groen gas in de provincie Zeeland is geboekt. Hier werd voor het eerst een bestaande hoofdgastransportleiding omgebouwd naar een leiding die geschikt is voor het vervoeren van waterstof. De leiding is het eerste resultaat van de samenwerking binnen het Smart Delta Resources platform. Een initiatief van Zeeuwse ontwikkelingsmaatschappij Impuls, havenbedrijf North Sea Port en de provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen.

Ruim 4 kiloton aan waterstof komt vrij bij het productieproces van kunststof en chemicaliën door producent Dow. Deze waterstof wordt vervoerd naar de kunstmestproducent Yara via een 12 km lange omgebouwde gastransportleiding onder de grond. Met een aantal aanpassingen zijn de leidingen geschikt gemaakt om waterstof op een efficiënte, veilige en betrouwbare manier te vervoeren.

Het vervoeren van de vrijgekomen waterstof van Dow naar Yara zorgt voor een daling in het energieverbruik van 0,15 PetaJoule, dat overeenkomt met het energieverbruik van 3.000 huishoudens per jaar. Daarnaast wordt ook nog eens 10.000 ton aan Co2 bespaart, met perspectief tot meer.

Het doel is om meerdere producenten aan te sluiten op het waterstofnetwerk zodat er nog efficiënter met de energie kan worden omgegaan. Producent ICL-IP is bijvoorbeeld met oog op de toekomst al aangesloten op het netwerk.

De waterstofleiding van Dow naar Yara is een concreet voorbeeld hoe aardgas vervangen kan worden door duurzame alternatieven. Tevens laat het zien dat we met het huidige gasnetwerk een goede basis hebben om een efficiënt, veilig en betrouwbaar waterstofnetwerk te bouwen in Nederland. Zo zie je maar. Gas is groener dan je denkt!


Gerelateerde artikelen

12 mei 2021

Nieuws mei 2021

Afgelopen kwartaal zijn onderstaande nieuwtjes rondom waterstof ons onder de ogen gekomen. Op de hoogte blijven van het nieuws? Volg ons op Facebook of Linked In! 41.000 nieuwe banen kan de overstap naar waterstof opleveren voor de Nederlandse economie volgens hoogleraar Richard van… Geplaatst door Gas is Groener op Dinsdag 13 april 2021 Voor de leden van Elsevier Weekblad […]

6 mei 2021

Eerste waterstof demo- en opleidingswoning

Waterstof is één van de alternatieven voor aardgas en het biedt volop kansen voor een efficiëntere, schonere en duurzame toekomst. Daarom openen Kiwa en Alliander op donderdag 27 mei aanstaande in Apeldoorn de eerste waterstofdemowoning van Nederland. Hierbij willen wij u van harte uitnodigen om, in verband met de coronamaatregelen online, bij deze bijzondere gelegenheid […]