Waterstoffabriek HyStock in Veendam

Artikel Gas is Groener 26 juni 2019
duurzame zonn- en windenergie

Een fabriek waar waterstof wordt geproduceerd: Het kan, en bestaat nu ook.  In Veendam is recentelijk een fabriek geopend waar schone waterstof wordt geproduceerd. BNR ging langs voor een interview met de Gasunie.

De installatie HyStock van Gasunie wordt voorzien van duurzame energie door middel van een aansluiting met windmolens en 5000 zonnepanelen. In de container van de installatie wordt water gesplitst met behulp van de energie en ontstaat er waterstof en zuurstof.

Het doel is om de opgewekte waterstof via het huidige net als eerste te distribueren naar de industrie. Daarna komt de consumentenmarkt aan bod. Gasunie wil ook vooral laten zien dat het vervangen van aardgas met waterstof werkt en dat we de aankomende tijd ‘de mouwen moeten opstropen’ om de ontwikkeling in een versnelling te brengen.

Beluister het hele interview op website van BNR.


Gerelateerde artikelen

5 juli 2020

Nieuws Juni 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In juni zagen we onder andere het pleidooi van Minister Wiebes om in te zetten op waterstof. Tegelijkertijd zagen we ook dat de productiecapaciteit van waterstof in Nederland beperkt is. En dat we eventueel in de toekomst waterstof […]

8 juni 2020

Nieuws: Mei 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In mei zagen we veelbelovende berichten over de rol van waterstof in de economische wederopbouw in Portugal. En na het Nederlandse PosHYdon project heeft ook Duitsland nu plannen gepresenteerd om de off-shore productie van waterstof te realiseren. Op […]