Waterstoffabriek HyStock in Veendam

Artikel Gas is Groener 26 juni 2019
duurzame zonn- en windenergie

Een fabriek waar waterstof wordt geproduceerd: Het kan, en bestaat nu ook.  In Veendam is recentelijk een fabriek geopend waar schone waterstof wordt geproduceerd. BNR ging langs voor een interview met de Gasunie.

De installatie HyStock van Gasunie wordt voorzien van duurzame energie door middel van een aansluiting met windmolens en 5000 zonnepanelen. In de container van de installatie wordt water gesplitst met behulp van de energie en ontstaat er waterstof en zuurstof.

Het doel is om de opgewekte waterstof via het huidige net als eerste te distribueren naar de industrie. Daarna komt de consumentenmarkt aan bod. Gasunie wil ook vooral laten zien dat het vervangen van aardgas met waterstof werkt en dat we de aankomende tijd ‘de mouwen moeten opstropen’ om de ontwikkeling in een versnelling te brengen.

Beluister het hele interview op website van BNR.


Gerelateerde artikelen

Interview Remco de Boer
18 juli 2019

Podcast Ad van Wijk

In deze podcast praat Edwin Reinerie namens de Groen Gas Coalitie met professor Ad van Wijk, dé waterstofspecialist van Nederland. Beluister de podcast hieronder via Spotify of via Youtube:

Project Rozenburg
11 juli 2019

Power2Gas project in Rozenburg

Kunnen we aardgas vervangen met waterstof? In Rozenburg wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan met het Power2Gas project. Het Power2Gas project is ontstaan uit een samenwerking tussen Bekaert Heating, Remeha, Stedin, gemeente Rotterdam, DNV GL, en woningstichting Ressort Wonen. Fase 1 (2013-2018) van het Power2gas project was een proef om overtollig geproduceerde elektriciteit om te […]