Proef in Delft voor veilig toepassen van waterstof in cv-ketel

Artikel Gas is Groener 5 juni 2019
waterstofstraat The Green Village

Waterstof als duurzaam en veilig alternatief voor het verwarmen van woningen. Op de Universiteit van Delft experimenteren ze er de komende jaren volop mee. Een partnerschap van leveranciers van gasapparatuur waaronder gAvilar, Beutech, Het Internethuis en PIA Automation B.V. gaan er een waterstof-detectiesysteem testen.

Het is een plek waar je de toekomst voor je neus ziet gebeuren. Een openluchtlaboratorium voor experimenten met nieuwe, duurzame technologieën voor onze woon- en leefomgeving. Welkom op The Green Village in Delft, op de campus van de universiteit. Hier vind je onder meer woningen die gebouwd zijn van gerecycled beton, de grote Hyperloop-testbuis én een heuse waterstofstraat. Op deze plek testen bedrijven, wetenschappers en studenten binnenkort de toepassing van waterstof voor het verwarmen van onze huizen. 

Apparatuur testen

“De waterstofstraat is een living lab. Dat wil zeggen dat in de woningen mensen leven. De veiligheid staat in ieder geval altijd voorop, maar de bewoners weten wel dat de installatie een keer kan uitvallen. Dat hoort nu eenmaal bij dit experiment. Deze proeflocatie biedt ons in ieder geval de mogelijkheid om allerlei apparatuur te testen”, zegt Pieter Klijs, directeur van gAvilar. Het bedrijf levert regelapparatuur voor de distributie van gas en heeft zich onlangs aangesloten bij de Groen Gas Coalitie. Dit verbond van bedrijven in de gasinfrastructuur wil ambtenaren en bestuurders informeren over de mogelijkheden die waterstof en biogas te bieden hebben voor de duurzame energietransitie.

H2@Home

gAvilar levert in Delft de gasstations en huisdrukregelaars die de druk reguleren. “We onderzoeken nu hoe deze drukregelaars zich houden bij het gebruik van waterstof. Dat is belangrijk, want we weten al dat er met waterstof een bepaalde onbalans kan ontstaan. De onderzoeksresultaten geven onderzoekers de mogelijkheid om het product verder te verbeteren”, zegt Klijs. gAvilar heeft nu het initiatief genomen voor een nieuwe pilot voor het verwarmen van woningen met waterstof. H2@Home heet het project. Naast gAvilar doen nóg zeven partijen mee, waaronder de grote netbeheerders.

Leiding automatisch afgesloten

“Als er om welke reden dan ook een klein beetje waterstof vrijkomt, dan kunnen we dat meteen detecteren en wordt de leiding automatisch afgesloten door een klep”, aldus Klijs. “We gaan dit systeem een paar jaar testen. Die tijd hebben we nodig om elke denkbare situatie na te bootsen en vervolgens alle data te analyseren. Dit is weer een nieuwe stap die  de toepassing van waterstof voor het verwarmen van woningen in Nederland dichterbij brengt. Als dit detectiesysteem straks is geperfectioneerd, kunnen we grootschaliger gaan testen.”

Proef in Rotterdam

Hoe lang het nog kan duren voordat waterstof écht doorbreekt als manier om huizen te verwarmen, is nog niet duidelijk. Klijs wil zich ook niet aan een voorspelling wagen. “In de Rotterdamse wijk Rozenburg zijn energiebedrijven dit jaar gestart met een test met waterstof in plaats van aardgas in de gebouwde omgeving. Dat is een primeur. En ook in Hoogeveen liggen hiervoor overigens vergevorderde plannen op tafel. Ik zie binnen een paar jaar meer van dit soort pilots van start gaan en de resultaten van ons onderzoek gaan daar zeker aan bijdragen.” 


Gerelateerde artikelen

5 juli 2020

Nieuws Juni 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In juni zagen we onder andere het pleidooi van Minister Wiebes om in te zetten op waterstof. Tegelijkertijd zagen we ook dat de productiecapaciteit van waterstof in Nederland beperkt is. En dat we eventueel in de toekomst waterstof […]

8 juni 2020

Nieuws: Mei 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In mei zagen we veelbelovende berichten over de rol van waterstof in de economische wederopbouw in Portugal. En na het Nederlandse PosHYdon project heeft ook Duitsland nu plannen gepresenteerd om de off-shore productie van waterstof te realiseren. Op […]