Power2Gas project in Rozenburg

Artikel Gas is Groener 11 juli 2019
Project Rozenburg

Kunnen we aardgas vervangen met waterstof? In Rozenburg wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan met het Power2Gas project.

Het Power2Gas project is ontstaan uit een samenwerking tussen Bekaert Heating, Remeha, Stedin, gemeente Rotterdam, DNV GL, en woningstichting Ressort Wonen. Fase 1 (2013-2018) van het Power2gas project was een proef om overtollig geproduceerde elektriciteit om te zetten in synthetisch aardgas en vervolgens te gebruiken in het nabijgelegen appartementencomplex.

Dankzij een succesvolle eerste fase is de proef verlengd met een tweede fase. Deze tweede fase zal lopen van 2018-2023 en zal een focus hebben op waterstof. De waterstof wordt lokaal geproduceerd in een nabijgelegen ketelhuis. Er zal gebruik gemaakt worden van duurzaam opgewekte energie welke resulteert in groene waterstof. De waterstof wordt via een gasleiding getransporteerd naar de appartementen. Het grote voordeel van het huidige gasnetwerk, dat wordt gebruikt voor de transport van aardgas, is dat deze leidingen al geschikt zijn om waterstof te transporteren. 

De gebruikelijke cv ketels die nu worden gebruikt voor de verbranding van aardgas zijn echter nog niet geschikt voor waterstof. Om die reden zijn er speciale waterstofketels geïnstalleerd in de appartementen. Dit zijn tevens de eerste waterstofketels in Nederland die in gebruik zijn genomen. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van fase 2 in 2023 en houden deze dan ook nauwlettend voor je in de gaten. 


Gerelateerde artikelen

5 juli 2020

Nieuws Juni 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In juni zagen we onder andere het pleidooi van Minister Wiebes om in te zetten op waterstof. Tegelijkertijd zagen we ook dat de productiecapaciteit van waterstof in Nederland beperkt is. En dat we eventueel in de toekomst waterstof […]

8 juni 2020

Nieuws: Mei 2020

In ons overzicht vind je de belangrijkste nieuwsartikelen die wij hebben gedeeld rondom de ontwikkelingen van waterstof. In mei zagen we veelbelovende berichten over de rol van waterstof in de economische wederopbouw in Portugal. En na het Nederlandse PosHYdon project heeft ook Duitsland nu plannen gepresenteerd om de off-shore productie van waterstof te realiseren. Op […]