Power2Gas project in Rozenburg

Artikel Gas is Groener 11 juli 2019
Project Rozenburg

Kunnen we aardgas vervangen met waterstof? In Rozenburg wordt daar uitgebreid onderzoek naar gedaan met het Power2Gas project.

Het Power2Gas project is ontstaan uit een samenwerking tussen Bekaert Heating, Remeha, Stedin, gemeente Rotterdam, DNV GL, en woningstichting Ressort Wonen. Fase 1 (2013-2018) van het Power2gas project was een proef om overtollig geproduceerde elektriciteit om te zetten in synthetisch aardgas en vervolgens te gebruiken in het nabijgelegen appartementencomplex.

Dankzij een succesvolle eerste fase is de proef verlengd met een tweede fase. Deze tweede fase zal lopen van 2018-2023 en zal een focus hebben op waterstof. De waterstof wordt lokaal geproduceerd in een nabijgelegen ketelhuis. Er zal gebruik gemaakt worden van duurzaam opgewekte energie welke resulteert in groene waterstof. De waterstof wordt via een gasleiding getransporteerd naar de appartementen. Het grote voordeel van het huidige gasnetwerk, dat wordt gebruikt voor de transport van aardgas, is dat deze leidingen al geschikt zijn om waterstof te transporteren. 

De gebruikelijke cv ketels die nu worden gebruikt voor de verbranding van aardgas zijn echter nog niet geschikt voor waterstof. Om die reden zijn er speciale waterstofketels geïnstalleerd in de appartementen. Dit zijn tevens de eerste waterstofketels in Nederland die in gebruik zijn genomen. Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van fase 2 in 2023 en houden deze dan ook nauwlettend voor je in de gaten. 


Gerelateerde artikelen

Interview Remco de Boer
18 juli 2019

Podcast Ad van Wijk

In deze podcast praat Edwin Reinerie namens de Groen Gas Coalitie met professor Ad van Wijk, dé waterstofspecialist van Nederland. Beluister de podcast hieronder via Spotify of via Youtube:

Interview Remco de Boer
1 juli 2019

Podcast Remco de Boer

Onlangs had Edwin Reinerie namens de Groen Gas Coalitie een interview met energiedeskundige Remco de Boer. Onderwerp: hoe kunnen we Nederland weer duurzaam maken? En welke rol kan groen gas daarin spelen? Beluister het hele interview hieronder: De podcast is te beluisteren via de Spotify link hieronder of via Youtube